Eva Stensson och Heidi Ahlin, Gammelgårdens förskola. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Nybro

Larm om få lärare på förskola

Eva Stensson: ”...Inte så hoppfulla”
1:47 min

Läget på Gammelgårdens förskola är akut, det säger personalen till P4 Kalmar. Barngrupperna är för stora och därför får inte barnen den uppmärksamhet som de behöver.

 Konsekvensen kan bli att barnen får svårt att klara av skolan när de blir äldre.

Därför har personalen skrivit brev till föräldrar och politiker med krav på att något görs. Eva Stensson jobbar på förskolan, och hon ser inte så positivt på framtiden.

--Just nu är vi väl inte så hoppfulla, men vi hoppas att de ska ta till sig vad vi har berättat och förstå att det är en akut situation. Vi vet ju att det hänger ihop allting med ekonomin, men vi kan inte vänta tre år, fem år heller, det måste hända någonting, säger hon till P4 Kalmar.

Det kunde faktiskt ha hänt någonting redan i höstas om Socialdemokraterna i Nybro hållit sitt vallöfte om att minska barngrupperna från 20 barn som är riktlinjerna idag. Men än så länge, flera månader efter valet, har ingenting hänt. Börje Slättman är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

--Innan valet så hade vi en förhållandevis bra ekonomi i barn- och utbildningsnämnden. Sedan visade det sig att det inte blev så bra i slutändan. När vi gick ut ni valet och pratade om det här så förutsatte vi att det var en socialdemokratisk regering också som skulle skjuta till pengar framöver. Men hur som helst, vi har inte klarat av det, vi har tillsatt mer personal men vi har inte minskat barngrupperna.

Personalökningen innebär att Gammelgården får en tjänst extra fördelat på sina fyra avdelningar. Det blir bara två timmar extra per dag och avdelning. Men det har ändå gjort det lättare jämfört med i höstas då Gammelgården hade många sjukskrivningar på grund av stressen. Den extra tjänsten är beslutad fram till sommaren, men Börje Slättman öppnar för en fortsättning.

--Det finns alltid möjligheter om behovet så påkallar, då får vi titta på det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".