Lisbeth Lennartsson. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Borgholm

Stort spar också i Borgholm

Lisbeth Lennartsson: ”130 personer flyttade”
1:08 min

Det är tuffa tider som väntar för kommunerna i vårt län. Orsaken är lågkonjunktur, statliga bidrag som har försvunnit och färre invånare.

Efter Västerviks kommun som måste spara 50 miljoner kronor kom beskedet att Borgholm kommun också måste göra besparingar på runt 25 miljoner kronor. Kommunalrådet i Borgholm kommun, Lisbeth Lennartsson förklarar varför.

– Vi drabbades 2010 av en ganska stor utflyttning. 130 personer flyttade från kommunen. Det tillsammans med att vi kommer att bli betalare till kostandsutjämningen mellan landets kommuner gör att vi måste spara.

Vad kommer det att betyda?

– Ser man till helheten är inte det är mer än fem procent av kommunens totala  budget, och vi har bett chefstjänstemännen lägga fram ett sparpaket..

Kommer ni sparka folk?

– Jag hoppas vi inte behöver säga upp anställda, men varje tjänst ger de stora pengar. Det kan handla om att se över hur mågna bvilar vi har och vi behvöer alal kopieringsmaskiner vi har, säger Lisbeth Lennartsson, som också säger att det inte är aktuellt med att lägga ner några skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".