1 av 2
Karl Petersen talar om kulturcentrum. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Karl Petersen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Kulturhus kräver mod

Karl Petersen: ”Det har ändrat mentaliteten”
2:20 min

Det krävs politiskt mod om planerna på ett kulturcentrum ska bli verklighet. Det är en hälsning till Kalmars politiker från Karl Petersen som är kommunalråd i Luleå där det byggdes ett nytt kulturhus 2005.

I går besökte han Soppscenen på Kalmar teater där han bland annat berättade att Kulturens Hus har betytt mycket både för Luleå och för de som bor där.

– Genom kulturhuset har musikutbudet femdubblats och antalet besök på biblioteket har tredubblats, så det har ändrat mentaliteten i Luleå.

Kulturens Hus i Luleå som kostade kommunen 80 miljoner kronor inrymmer bland annat Norrbottenmusiken, biblioteket och café och restaurang, men satsningen märks också utanför. Både i det att kommunen så länge Karl Petersen är kommunalråd till exempel undantar kulturskolan från besparingskrav och i en öppen atmosfär människor emellan, alla vågar komma hit säger han och berättar om en romsk musikgrupp som gjort kulturens hus till sin scen.

Gammalt beslut

I Kalmar kommun finns ett gammalt beslut att tullbroskolan som ligger granne med stadsbiblioteket ska bli kulturcentrum, just nu diskuterar en projektgrupp hur det skulle kunna se ut, ska det till exempel byggas något nytt och vad det ska innehålla. Det finns arkitektförslag framtagna och det är bland annat Byteatern, musikhuset Monokrom och kulturskolan som vill in där.

Kräver politiskt mod

I går kväll hade Kalmars kulturpolitiker ett samtal med Karl Petersen om hans erfarenheter och han säger bland annat att det krävs politiskt mod och en kommande eller pågående högkonjunktur, men det behövs också ett personligt kulturintresse hos stadens kommunalråd.

– Jag tror inte att man i kommuner får kulturhus om inte kommunstyrelsens ordförande vill ha det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".