Skidor

Bästa loppet av Åleheim

Joakim Åleheim: ”Då får man titulera sig elitåkare”
3:15 min

Joakim Åleheim från Nybro Ski gjorde sitt bästa lopp någonsin när det 87:e Vasaloppet avgjordes idag.

Idag har det 87:e Vasaloppet åkts mellan Sälen och Mora.

Joakim Åleheim från Nybro Ski blev bästa manliga åkare från länet när han nådde sin bästa placering hittills, en 110:e plats.

- Jag får vara väldigt nöjd med det, är man topp 150 får man titulera sig elitåkare så jag är jättenöjd. Jag fick ut det jag hade i kroppen idag så det känns bra, säger en glad Joakim Åleheim till P4 Kalmar.

- Det är ju ett jättestort kliv framåt att kunna vara bland de 150, det är ju vad många har som mål, då är du elitåkare och då får du stå bland de seedade åkarna nästa gång och det är ganska häftigt.

Varför tror du det gick så bra i år?
- Det ligger väl mycket i att vi haft vinter, vi fick tidig vinter och det har blivit mycket skidmil och det har väl gett resultat, träning ger väl färdighet.

Vad hade du för målsättning innan loppet?
- Jag ville gärna ta mig upp bland de 150. Ett annat mål var att om allt skulle gå superbra att ta mig under 100, men det var inte många före mig där. Det svider lite men å andra sidan får man vara nöjd med ett mål i alla fall.

Hur känns kroppen såhär efter att du har åkt skidor i över fyra timmar?
- Ja den är ganska mörbultad. Idag plockade jag väl ut lite mer än jag brukar kändes det som, för jag har mått ganska illa. Men är man med så är man. Det är det värt.

Hur många gånger har du åkt Vasaloppet?
- Det här var 20:e gången, så det är jubileum idag, så jag ska ta emot en medalj till och med för lång och trogen tjänst.

Joakims tid blev 4 timmar, 21 minuter och 43 sekunder och med sin 110:e plats blev han länets främsta manliga skidåkare.

Bästa kvinna från länet blev Wiola Larsson, också hon från Nybro Ski. I damklassen kom hon på plats 247, med en tid på 7 timmar, 16 minuter och 29 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".