Kalmar län

Bättre stöd till barnvittnen

Barn som tvingats bli vittnen till våld, ska nu få bättre stöd. Länsstyrelsen ska före maj fördela 2,6 miljoner till dom kommuner som vill göra extra insatser för barnen.

Pengarna ska också räcka till att utveckla stödet till misshandlade kvinnor och även personer som utsatts för hedersvåld.

Flera undersökningar visar att barn som upplevt våld mot sin mamma löper risk att fortsatt utsättas, utan att det uppmärksammas. I en utvärdering från 2008, framgick att barn som bevittnar våld inte får de insatser de är i behov av.

100 statliga miljoner

Under 2011 kommer sammanlagt cirka 100 miljoner kronor i statsbidrag att fördelas via länsstyrelserna i Sverige till kommuner som arbetar med att utveckla stödet till våldsutsatta kvinnor, inklusive hedersvåldsutsatta personer och till barn som bevittnat våld.

– Vid barnavårdsutredningar och i familjerättsliga ärenden behöver barnen uppmärksammas bättre av socialtjänsten, säger Elisabeth Edberg-Karlsson på Länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".