Gudrun Schyman. Foto: Banna Thioubou/SR
Sverige

Skulle behövas kvinnodag varje dag

Det är dagen då kvinnors rätt ska uppmärksammas. Enligt Gudrun Schyman finns också mer än någonsin att ta upp på Internationella kvinnodagen 8 mars. – Det skulle behövas en sådan varje dag, säger hon.

Mycket har förändrats sedan dagen instiftades 1910. Ännu mer borde ha skett under det senaste decenniet, menar Gudrun Schyman. På ett försenat tåg genom Sverige utvecklar hon sina tankar om vad som gått snett i jämställdhetsarbetet.

– Det är ett stort problem att det har sackat efter så de senaste tio åren. Frågorna har fått mindre uppmärksamhet och hamnat betydligt längre ned på dagordningen om de ens finns med. Det senaste valet var ett väldigt tydligt exempel på det.

Få vill göra jobbet

Schyman, tidigare talesperson för Feministiskt initiativ (FI), ser flera skäl till att utvecklingen tagit den här vägen.

Dels att många vill ha jämställdhet men det är få som vill göra jobbet och skapa förändringarna, dels att det politiska klimatet blivit annorlunda.

– Det har varit en internationell backlash sedan 11 september. Religiös fundamentalism fick luft under vingarna och i och med det högerextrema grupper som är homofoba och kvinnofientliga. Det har lyfts in på Europanivå där man tagit sig in och inskränker rättigheten för kvinnor, till exempel aborträtten i Polen.

– Men det mest upprörande är att vi har en regering som bedriver en ekonomisk politik som ökar klyftorna mellan män och kvinnor och en opposition som är helt frånvarande.

Ska inte bränna pengar

Schyman själv ska inte bränna några pengar på Internationella kvinnodagen, däremot närvara vid ett seminarium i Stockholm om just lönegapet mellan kvinnor och män.

– Det är en sådan grundläggande fråga. Anders Borg säger att man kan tänka sig skattesänkningar. Varför kan man inte tänka sig höjda löner för kvinnor. Det är mycket märkligt.

TT: Vad är i övrigt viktigast att lyfta fram?

– Att bryta föreställningen om att vi kommit så långt här i Sverige med jämställdheten och att det är klart.

Tobias Österberg/TT

FAKTA: INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

  • Firas 8 mars varje år för att markera kvinnosolidaritet.Instiftades 1910 i samband med en kvinnokonferens i Köpenhamn.
  • Började att firas i Sverige från och med 1912.
  • Efter många år i skymundan lyfts kvinnodagen åter upp i ljuset 1969.
  • Initiativet kommer från studentrörelsen i USA. Tre år senare blir kvinnodagen åter ett stort evenemang i Sverige.
  • 1978 blir kvinnodagen en av FN:s högtidsdagar. Sedan dess har firandet ökat och spridit sig till allt fler länder på jorden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".