1 av 4
Vindkraftsrotor Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
3 av 4
Kommunalrådet Roland Åkesson (C) Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
4 av 4
Invigning vindkraft vid Mönsterås bruk. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Mönsterås

Vindkraft byggs snabbt

Mikael Karlsson: ”Det är ett stort projekt för mig”
1:30 min

Vindkraften byggs ut i hög takt i Kalmar län. Idag invigdes tio vindkraftverk vid Em, precis vid Mönsterås Bruk.

Det är Södra och norska Statkraft som står bakom verken som ger el som motsfarar förbrukningen för runt 10 000 villor, men också arbeten, både under byggen och sedan med underhåll.

Mikael Karlsson är företagare och har haft hand om bygge av bland annat vägarna som går till kraftverken.

– Det är ett stort projekt för mig som egenföretagare, men jag har haft hjälp av många lokala entreprenörer, så jag är ju inte själv om det här.

P4 Kalmar: Tror du det blir fler sådana här projekt?

– Jag hoppas det, det har varit intressant.

Optimism vid invigning

Många av dem som är med på invigningen har trängt ihop sig intill det tält där lunch ska serveras. För det blåser snålt, alltså perfekt väder för vindkraftsinvigning.

Och det råder optimism. Roland Åkesson, kommunalråd i Mönsterås,  talade om 150 nya vindkraftverk bara i hans kommun inom några år.

Idag finns runt 100 i hela kalmar län. Men han kan få rätt, för intresset är stort för vindkraften. Inte bara hos kommuner som ser en chans till intäkter under både bygge och efteråt med underhåll, utan också industrin som till exempel Södra blir allt mer intresserde, och det kan betyda stora investeringar.

– En megawatt kostar tio miljoner kronor så det krävs mycket kapital, och det betyder att du måste ha finansiellt starka aktörer med, säger Jon Brandsar som är VD på Statskraft.

P4 Kalmar: Har det blivit en industri?

– Ja det har det, och så måste det vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".