1 av 2
Lillängens äldreboende i Fårbo Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Många samlades för att engagera sig i frågan om Lillängens framtid. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
Fårbo

Lillängen hotas återigen

Tommy Persson: ”Jag är inte förvånad”
1:29 min

I Oskarshamn ska det sparas stora pengar inom äldreomsorgen. I ett nytt tjänstemannaförslag föreslås att äldreboenden får minskad bemanning, nya inriktingar och i något fall läggs ned.

Äldreboendet Lillängen i Fårbo skonades från nedläggning i höstas. Då firades det glada beskedet med tårta. Men nu hotas boendets existens återigen.

Inte helt förvånad

Tommy Persson i Fårbo har engagerat sig för Lillängen och han är inte helt förvånad.

– Jag förstod att sista ordet inte var sagt. Jag är besviken, men inte förvånad. Fårbofolket, anhöriga, personal, alla som är inblandade i det här är för att det ska vara kvar, säger Tommy Persson.

I köket på Lillängen trängs representanter från PRO och politiska partier med personal och de boende. Alla har kommit för att engagera sig.

Har hotats av nedläggning förr

Senast i höstas hotades Lillängen av nedläggning och nu när personalen precis börjar känna sig trygga och kan planera inför framtiden så hotas boendet av nedläggning igen.

Det nya tjänstemannaförslaget föreslår förändringar som ska spara 6 miljoner kronor inom äldreomsorgen. Det är de små, avskilda boendena som Lillängen som riskerar att inte få finnas kvar.

Ingvar Pettersson bor på Lillängen och kan tvingas flytta om det läggs ned.

– I den situationen jag är i har jag inget annat val än att flytta med och försöka anpassa mig till den plats jag kommer. Men det är klart att trivseln här på Lillängen är toppen. Den är toppen, säger Ingvar Pettersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".