Håkan Juholt och Carin Jämtin presenteras som valberedningens förslag till partiledare och partisekreterare i Socialdemokraterna på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm på torsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kalmar län

Juholt föreslås som S-ledare

Håkan Juholt: ”Vi är stolta och glada”
1:17 min

– Jag känner oerhört starkt stöd från distrikten, det sa Håkan Juholt efter att han presenterats som valberedningens förslag som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Det var vid en presskonferens idag som Håkan Juholt och Carin Jämtin presenterades som valberedningens duo att leda Socialdemokraterna i framtiden, som partiets ordförande och som partisekreterare.

Vid presskonferensen sa Håkan Juholt att man fått beskedet att de är nominerade men att beslutet ligger i kongressens händer. Den extrakongressen sker den 25 mars. Och Juholt känner att han har stöd i hela landet.

– Jag har besökt 220 kommuner och fört samtal om hur vi ska förbättra oss och jag känner att det finns ett starkt stöd för mig.

Blixtinkallade distriktordförandena

Valberedningen blixtinkallade på onsdagskvällen Socialdemokraternas 26 distriktsordförande till ett möte i riksdagshuset idag.

På förmiddagen kom beskedet att valberedningen föreslår Juholt som ny partiledare med Carin Jämtin vid sin sida. Något som bekräftades under presskonferensen. 

– Med Carin vid min sida känner jag mig trygg, sa Juholt.

Solidariet viktigt

Håkan Juholt sa på presskonferensen att när han fick frågan och innan han tackade jag funderade han över en natt.

– Det var en underbar natt, sa Juholt.

Enligt Juholt är det viktigt med solidaritet mellan människor.

– Vi måste ta tillvara på varandras resurser. Det kan inte vara så att vissa står i solsken och vissa i ösregn. De i solsken måste hålla paraplyer över dem som står i regnet, säger han.

Tre fortkörningar

Juholt redogjorde på pressens begäran för sina eventuella lik i garderoben.

– Jag har kört för fort tre gånger under den tid jag har haft körkort. Alla gånger är kopplade till valrörelsen. Men troligtvis är vi ganska tråkiga Carin och jag. Vi har ombetts att redogöra för våra lik i garderoberna och jag har inte hittat mer än de har tre fortkörningarna.

Juholt säger att han aldrig har drömt om uppdraget som partiledare för Socialdemokraterna.

– Nu drömmer jag om att förändra Sverige, säger han.

Reaktionerna runt om i landet efter att valberedningen presenterat Juholt och Jämtin som tänkt ledarduo har varit delat. Många tror att det kan bli mycket bra med Juholt som partiledare, medan andra känner att de inte känner till honom tillräckligt, framförallt i andra frågor än försvarsfrågor.

SR/TT

Fråga

Fakta: Håkan Juholt

Håkan Juholt. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Håkan Juholt föddes i september 1962. Sedan 1994 är Juholt riksdagsledamot och sedan 1995 har han suttit i försvarsberedningen. Sedan 2010 är han Försvarsutskottets ordförande. Han är också ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län.

Innan sin politiska karriär arbetade han som journalist och fotograf på tidningen Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".