Torbjörn Sandberg (KD) socialnämndens ordförande i Vimmerby kommun. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Vimmerby

Vimmerbyspar väcker ilska

Helen Davidsson: ”Det är synd om våra gamla”
1:29 min

Vimmerbys kommunlednings beslut i veckan att lägga ut ett nytt stort sparpaket på verksamheterna möter nu motstånd inom många grupper.

Helen Davidsson jobbar inom omsorgen och tar ibland ut gamla på stan i deras rullstolar.

– Det tycker jag inte om alls, och framförallt ska de inte spara in på omsorgen. Det är synd om våra gamla som de ska spara in på allt allt.

Hon tycker att de senaste åren blivit allt tuffare.

– Vi som jobbar märker ju det när vi går till pensionärerna att vi får mindre och mindre tid, säger Helen Davidsson.

I veckan beslutade den borgerligt ledda kommunen att lägga ut ett nytt sparpaket för nämndernas budget 2012. Sparförslagen vill man ha in om bara några veckor. Kommunalrådet moderaten Micael Glennfalk kallar det för krisbudget och säger att kommunen måste spara mer.

Oroväckande

Lena Kidsten på Kommunal säger till P4 Kalmar att detta är oroväckande eftersom inte ens årets sparande är klart och att många verksamheter redan går på knäna.

Till och med alliansens egna, till exempel kristdemokraten Torbjörn Sandberg, ordförande i socialnämnden, är kritisk och helt överraskad över de nya tuffa kraven, som han menar kommer att drabba de svagaste i samhället.

– Vi har haft flera tuffa år där vi varit tvugna att ta bort tjänster som är till för de allra utsattaste grupperna i samhället och vi kände väl att nu kan vi inte gå längre ner.

Är botten redan nådd?

– Ja det känns så, säger Torbjörn Sandberg.

I början av april ska nämnderna vara klara med sina nya sparplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".