I Tokyo flyter vardagslivet något så när. Foto: Scanpix
Västervik

Försöker få hem barnen från Japan

Dag Björkgren: ”Vi vill ha dem dem snarast möjligt”
1:18 min

Flera svenskar befinner sig just nu i Japan - bland annat två syskon i 30-årsåldern från Västervik. Deras pappa Dag Björkgren följer hela tiden läget via nyhetssändningarna.

– De får en väldigt knapphändig information och den information de får kommer oftast från oss här i Sverige, säger han till P4 Kalmar.

Syskonen ringde till Dag Björkgren tidigt på morgonen efter skalvet men sedan bröts telefonledningen och det var svårt att komma fram i nästan en hel dag. På kvällen gick det att få kontakt igen. Det är svårt att ringa till Japan just nu eftersom mobilnätet är hårt belastat.

Dag Björkgren ger beröm till vissa mobiloperatörer som låter svenskar i Japan ringa hur mycket som helst utan kostnad just nu.

– Det är verkligen ett bra initiativ.

Dag Björkgren berättar att läget i Tokyo igår var ganska normalt. Några butiker var stängda men i själva storstan fungerade kollektivtrafiken som vanligt.

– Just nu beger de sig hem och vi tittar på möjligheterna att flyga hem.

Under lördagen var det mycket svårt att få tag i flygbiljetter från Japan. Ett av syskonen har en flygbiljett bokad på tisdag.

Samtidigt väntar familj och släkt på vad som ska hända.

– Det är hemskt. Vi kan liksom inte göra så mycket från Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".