Oskarshamn

OKG följer läget i Japan

1:18 min

Händelseutvecklingen i Japan följs med stort intresse vid kärnkraftsverket i Oskarshamn. Både från boende i området och från ledningen på OKG där VD Lars Turing idag beslutat att låta en expertgrupp samla in all information som kommer in.

Ledningen för kärnkraftverket i Oskarshamn följer händelseutvecklingen i Japan och är berörda av situationen. OKG:s VD Lars Turing har idag beslutat att låta en särskild grupp experter specialstudera det som händer där för att kunna dra viktiga lärdomar.

– Jag har idag på morgonen beslutat tillsätta en teknisk grupp som ska följa händelseutvecklingen. Det är något vi gör normalt, vi utvärderar alla händelser som sker i världen som berör kärnkraften, säger Lars Turing.

Det är fem personer från olika expertområden som ska sammanställa information från Japan. Oskarshamns kärnkraftreaktorer är i likhet med de japanska kokvattenreaktorer, men en stor skillnad är risken för naturkatastofer. Även om Lars Turing inte vill dra några slutsatser är han säker på att det finns saker därifrån som man kan applicera här.

– När det gäller såhär stora olyckor finns det alltid något att lära.

Ekots hemsida

Hur tänker du kring kärnkraftshaveriet i Japan?

Åke Johansson. Foto: Maja Edsö

Invånarna i Figeholm utanför Oskarshamn lever i kärnkraftsverkets skugga. Men de människor P4 Kalmar mötte ute i samhället verkade inte särskilt oroliga över att det som inträffade i Japan skulle kunna hända här.

#bild=1578937#

Åke Johansson, Fårbo.

#ljud=2961863#

– Ja, det är ju inte trevligt. Det har fått en att tänka till. Händer det här, då är det ju slut. Vi ligger ju inom tvåmilsradien.

#bild=1578949#

Cecilia Bäckström, Figeholm.

#ljud=2961876#

– Kärnkraft är aldrig något jag varit rädd för. Jag tror inte man förstår vidden av det som har hänt, man blir matad av media, konstaterar att det är fruktansvärt men tanken finns inte att det kan hända här. Det är svårt att tänka sig in i det.

#bild=1578981#

Gullan Skärkarl, Figeholm.

#ljud=2961874#

– Jag tänker som så att det är så långt bort, men jag hoppas att det blir en varning för oss och att vi lär oss av den.

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista