Östergötland

SMHI beräknar spridning av partiklar vid kärnkraftshaveri

1:37 min

Sedan olyckan i Tjernobyl för ungefär 25 år sedan utför SMHI i Norrköping kontinuerliga beräkningar på hur partiklar i atmosfären transporteras och sprids för att skapa en beredskap vid ett eventuellt kärnkraftshaveri här i Sverige.

Per Olof Hårsmar vid SMHI menar att Sverige har en god beredskap.

– Vi har hela tiden den beredskapen att vi gör de här beräkningarna, de pågår ständigt, säger Per-Olof Hårsmar, som arbetar med beredskapsfrågor vid SMHI.

Beräknar var sjätte timme

Var sjätte timme gör SMHI matematiska spridningsberäkningar för alla kärnkraftverk i Sverige plus ett antal i Europa. Med hjälp av väderprognoser beräknas hur partiklar kan spridas i atmosfären i samband med ett utsläpp. Informationen uppdateras och finns ständigt tillgängligt på en webbtjänst för strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi räknar med fiktiva utsläpp vid alla kärnkraftverk, vi räknar på hur ett sådant utsläpp skulle spridas över landet, både i atmosfären och hur mycket som hamnar på marken, säger Per-Olof Hårsmar.

Kan kärnkraftshaverierna i Japan nå Sverige?

Det beror på vilken typ av explosioner det blir men det är klart att kommer det upp i atmosfären då sprids det över hela jordklotet. Men det blir så pass svaga koncentrationer så det kanske till och med är svårt att uppmäta, säger Per-Olof Hårsmar.

Knappast någon fara för svenskar

De svaga koncentrationerna som kan väntas redan inom ett par veckor, enligt Per Olof Hårsmar kan knappast vara någon fara för svenska medborgare, om nu inget allvarligare händer med kärnkraftsreaktorerna i Japan. Håkan Pettersson är strålskyddsfysiker på Linköpings universitet och landstinget i Östergötland.

– Spontant tror jag inte det utan att vara någon alldeles expert inom det området. Dels tar det rätt lång tid innan det eventuellt skulle nå Sverige och sen späs det ut ganska ordentligt i atmosfären. Så de nivåer man eventuellt kan se i Sverige kommer att vara väsentligt mycket lägre än det man såg efter Tjernobylolyckan, säger Håkan Pettersson.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista