Kalmar län

Eget vindkraftverk för krångligt

1:36 min

Det är alltför krångligt för privatpersoner att få igång en egen elproduktion. Det tycker Lennart Tyrberg på Energikontor Sydost. 

Det finns ett växande intresse bland vanligt folk att producera sin egen el, men proceduren och regelverket måste förenklas om fler ska våga satsa. Det finns idag ett par småskaliga vindkraftverk i länet och vi har tidigare berättat om Mats Thoresson i Hagby, söder om Kalmar, som reste sitt eget vindkraftverk.

– Enligt reglerna får alla lov att göra detta. Men som exempel, när Mats lämnar in sin bygglovsansökan så är tjänstemännen som ska hantera det inte vana vid att sätta upp småskaliga vindkraftverk. Det här var nog första gången de hanterade ett sådant här ärende. Sådant gör att det tar tid. Många frågor kommer upp, det är krångligt helt enkelt, säger Lennart Tyrberg.

Tog 15 månader

Just Mats Thoressons ansökan om bygglov tog ett halvår att bevilja. Efter det följde långa diskussioner med elbolaget för att få lov att ansluta sig till elnätet. Sammanlagt tog det mer än 15 månader innan han till slut kunde sätta upp sitt vindkraftverk.

Lennart Tyrberg och hans kollegor på Energikontor Sydost jobbar för att det ska bli enklare för vanligt folk att producera sin egen el. De har bland annat deltagit i ett EU-projekt där de har dokumenterat och kartlagt problemen och försökt uppmärksamma politiker och myndigheter på hur krångligt det här är för privatpersoner.

Värt väntan

De har även stöttat Mats Thoresson i hans projekt och hoppas nu på att fler ska gå i hans fotspår. Gratis el i flera år gör förhoppningsvis att det är värt all väntan.

– Ska jag vara riktigt ärlig så har jag väntat på det här i ungefär 28 år. Tankarna kom faktiskt för så länge sedan men då var det så besvärligt att få till det så man lade det på is helt enkelt. Men nu bestämde vi oss att nu i min själ, det är nu eller aldrig. Nu ska det upp, säger Mats Thoresson.

Mathilda Gustavsson

Reporter
mathilda.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista