Kalmar län

Planerar för konst i sista minuten

1:40 min

Flera av de byggen som pågår på länets tre sjukhus just nu har kommit ganska långt. Trots det har landstinget knappt börjat planera de konstnärliga utsmyckningarna.

Besluten om byggena togs för flera år sedan men planeringen för konsten som ska höra till lokalerna har dröjt.

Arbetet var inte ens påbörjat när Gull-Britt Johansson tillträdde som ny chef för landstingets bildningsförvaltning den första mars. Då tog hon över ansvaret för konsten i landstinget.

Tidigare låg ansvaret på rektorn för Ölands Folkhögskola, Behnn Edvinsson, som slutade i vintras.

Två rader handlade om konsten

– Vi har precis kommit igång men det är inte på det sättet som det ska fungera i framtiden, säger Gull-Britt Johansson till P4 Kalmar.

Det var 2007 som landstingsfullmäktige godkände de förslagshandlingar som ligger till grund för om- och tillbyggnaderna på länets tre sjukhus. I de tjocka luntorna finns både ritningar och urförliga beskrivningar av det mesta, men de konstnärliga utsmyckningarna avhandlas på två rader.

Måste hitta en lösning

– Det första man lär sig när man blir inkastad i ett sådant här projekt är att alla delar måste vara med från början, säger Gull-Britt Johansson.

– Nu måste vi hitta en lösning som blir bra, trivsam och välkomnande för våra patienter och gäster.

Fråga

Läs också

#text=4407472#

#text=4406894#

#text=4404732#

Erika Norberg

Reporter
erika.norberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista