Fler bevis mot fartyg som sänkte fiskebåt

Alltmer pekar på att det var det Cypernregistrerade fartyget Vladimir som i maj körde på och sänkte den lettiska fiskebåten Astrida strax söder om Öland. Sex personer omkom i samband med olyckan.  

Vladimirs besättning ska ha känt onormala vibrationer i fartyget precis när fiskebåten förliste och Stanislav Cakks, utredare vid den lettiska sjöfartsmyndigheten, menar att människoliv kanske kunde ha räddats om besättningen slagit larm om vibrationerna. Han anser att kaptenen ombord på Vladimir har försökt dölja olyckan. En av de sex besättningsmännen hittades senare död i Östersjön och en medicinsk undersökning har visat att han var i liv en tid efter kollisionen. En person är fortfarande försvunnen efter olyckan, Den lettiska sjöfartsmyndighetens undersökning är snart färdig och materialet kommer att överlämnas till lettiska åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista