Sverige

KD föreslår förändringar i sjukförsäkringen

1:20 min

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna föreslår fyra föränringar inom sjukförsäkringen. Anledningen är att itne svårt sjuka som inte klarar av att jobba ska bli av med sin sjukförsäkring och tvingas ut i arbetslöshet.

Kritiken mot sjukförsäkringen blir allt starkare också från många inom allianspartierna. Det trots att de var med och beslutade om den nya sjukförsäkringen.

Anders Andersson krisdemokratisk rikdsdagsman från Järnforsen.

– En tydligt uppfattning är att Kristdemokraterna accepterar inte det som vi idag ser, som innebär att människor utförsäkras och känner en otrygghet.

– Vi måste skapa ett system som skapar trygghet för alla i vårt land och framförallt människor som har bristande hälsa och sjukdomsproblem måste lita på att man inte hamnar mellan stolarna, säger Anders Andersson. 

Föreslår fyra förändingar

Nu föreslår en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna flera förändringar i sjukförsäkringen. Man vill inte att svårt sjuka som inte klarar av att jobba ska bli av med sin sjukförsäkring och tvingas ut i arbetslöshet.

Kritiken har vuxit sig starkare allt eftersom, även inom allianpartierna och kanske framförallt inom KD. Igår gick Chatrine Påhlson Ahlgren, tidigare riksdagsledamot och ett tungt kristdemokratiskt namn ut och krävde ändringar i reglerna. Och Anders Andersson från Järnforsen är inne på samma spår.

– Det är till exempel inte acceptabelt att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar utav arbetsförmåga. Det finns en rad andra punkter som vi vill mjuka upp reglerna kring förtidspension.

– Vi tycker det är viktigt att erbjuda människor stöd och hjälp att komma i arbete, men det är också viktigt att visa respekt.

Det här föreslår arbetsgruppen:

  • I dag undantas vissa svårt sjuka från bestämmelsen att arbetsförmågan måste prövas mot hela arbetsmarknaden. Vi vill att fler ska kunna undantas från den regeln.
  • Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör i dag olika bedömningar av arbetsförmågan. Det är inte acceptabelt. Bedömningar av personers arbetsförmåga måste vara samstämmiga.
  • Vi vill mjuka upp reglerna för förtidspension. I dag måste det slås fast att den som är sjuk aldrig kommer att kunna få ett arbete i framtiden. Istället vill vi att man ska kunna bedöma om det är sannolikt att den som är sjuk kommer att kunna jobba.
  • Den finns en grupp som har haft tidsbegränsad sjukersättning men saknat sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Även om de efter arbetslivsintroduktionen bedömts sakna arbetsförmåga har de inte kunnat få någon ersättning från sjukförsäkringen eftersom de saknar SGI. Vi tycker inte att det är rimligt och därför måste denna fråga lösas.

Källa: Kristdemokraterna

Leif Johansson

Leif Johansson. Foto: Simon Leijnse/SR

Reporter
leif.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista