Sverige

SFI på två år väcker kritik

2:24 min

Invandrare som flyttar till Sverige ska lära sig grundläggande svenska på under två års tid, enligt en utredning. Men nu väcker förslaget kritik.

Utredningen har tittat på en tidsbegränsning för SFI (svenska för invandrare) och kommit fram till att det ska klaras på under två års. Det är ett sätt att öka effektivitet på SFI utbildningen.

Men trots att utredningen fått stark kritik tycker SFI eleven i Kalmar, Rangdar Shahab Mustafa, att det är möjligt att klara SFI under 2 år.

– Om man har läst i hemlandet, då kan man absolut klara SFI under 2 år. Alla vill klara SFI, gör man inte får man inget jobb, säger Rangdar Shahab Mustafa.

Många avbryter SFI studier

Idag avbryter många invandrare sina SFI studier, vilket innebär att det tar längre tid för dem att komma in i samhället. Nu vill regeringen att SFI ska vara mer effektiv och att det ska gå snabbare att lära sig svenska.

En utredning har gjorts i detta syfte och kommit fram till att SFI studier inte får överstiga två år. Förslaget har fått stark kritik bland SFI lärare, som Sara Brehmer i Nybro.

– Det är framförallt om du har en väldigt kort skolbakgrund från ditt hemland, du kanske inte har gått skola över huvud taget, du kanske är van vid ett annat alfabet än det latinska som vi använder i Sverige. Då tar det väldigt lång tid att lära sig svenska.

– Först måste du lära dig att läsa och skriva och det måste också göras på ett språk som du inte behärskar, förklarar Sara Brehmer.

SFI har blivit förvaringsplats

Utredaren Birgitta Ornbrant säger att SFI har blivit som en förvaringsplats för en del och det är viktigt att den förändras. Och hon tycker att två år räcker för att lära sig grunderna på svenska.

– Under två år finns det möjlighet att få en första grund baskunskaper i svenska språket som passar dig utifrån vad du har för utbildningsbakgrund och ork och möjligheter när du kommer.

Vidare säger Birgitta Ornbrant att utredningen har kommit fram till att man ska använda sig mer mer av tekniken.

– Vi har förslag om hur man ska få till en flexibel undervisning, en mobil undervisning där man kan använda tekniken som hjälp, så att utbildningen ska bli så effektivt som möjligt så att det blir en bra grund för alla, säger Birgitta Ornbrant.

Banna Thioubou

Reporter
banna.thioubou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista