Dåligtstöd för vuxna med Damp och ADHD

Unga vuxna med dolda handikapp som Damp och ADHD får för lite hjälp och stöd i vardagen, det anser pappan till en 21-årig Kalmarkille med diagnosen MBD/Damp.

Pappan har t.ex kämpat under lång tid för att hans son ska få stöd av en förvaltare som kan hjälpa till med ekonomi och vardagliga saker som matinköp och städning så att sonen kan klara ett eget boende och familjen kan slippa det kaos de periodvis lever med idag. Ett stort problem för pappan och många andra föräldrar i samma sitauation är att all form av hjälp till myndiga personer bygger på att personen i fråga själv vill ha hjälp, annars kan de sociala myndighterna i princip inte göra någonting. Men inte ens då personen som behöver stöd accepterar det är det säkert att det finns något stöd att få eftersom resurserna är för dåliga. Maj-Lis Nilsson, sektionschef på barn-och familjeomsorgen i Kalmar kommun, säger till P4 Kalmar att mycket av stödet bygger på frivilliga krafter och det är en stor bristvara. Dessutom saknas det kommunala resurser för boende i Kalmar kommun enligt Maj-Lis Nilsson. Det finns planer på att skapa särskilda trapphusboende som passar de här ungdomarna, men än så länge har planerna inte blivit verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista