Flera vattendrag väntas stiga ytterligare i Kalmar län

Vattennivåerna stiger nu succesivt i många av länets olika vattendrag efter helgens intensiva regnande. Än så länge handlar det dock inte om några katastrofala översvämmningsmängder, men enligt de uppgifter som länsstyrelsen just nu har så väntas kulmen nås först på onsdag kväll. Det tar nämligen ett tag innan vattnet som regnat längre in i landet rinner iväg och når oss här i länet.

Lantbrukaren Patrik Axelsson i Stora Aby, strax norr om Mörlunda i Hultsfreds kommun, håller koll på nivån i Emån. Han minns skyfallen förra sommaren och vad de orsakade. Förra året kunde han bara skörda ca 40 % av till exempel sin potatis, och nu ser han med oro på det stigande vattnet. Vid hans marker har Emån stigit 60 centimeter bara det senaste dygnet. Under måndagsförmiddagen verkade vattnet stiga med mellan 2 och 2,5 centimeter i timmen.

Men det verkar som om man i år är något mer förberedd än vad man var förra året. Länsstyrelsen håller kontinuerligt kontakt med både SMHI och de kraftbolag som styr magasinen, dammarna, längs Emån. Hela tiden görs avvägningar om man ska släppa på eller hålla igen på vattenflödena. Allt för att försöka minska riskerna för att ån svämmar över alltför mycket senare i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista