Svårt att få utbildad personal till vården under sommaren

Två tredjedelar av semestervikarierna inom äldreomsorgen saknar rätt utbildning och hälften har ingen tidigare erfarenhet av jobbet. Det visar en undersökning som Länsstyrelsen genomför i några av länets kommuner nu under sommaren.

Eva Brynolf, som är socialkonsulent på Länsstyrelsen, säger till P4 Kalmar att det är angeläget att kontrollera hur kommunerna lever upp till kraven på kvalitet och säkerhet även under semesterperioden och där är personalen viktig. Hittills har Emmaboda, Borgholm, Högsby och Oskarshamn fått oanmälda besök ute i äldreomsorgen och trots en del brister när det gäller utbildning och erfarenhet bland vikarierna så visar undersökningen att vårdtagarna själva är nöjda med semesterpersonalen. Undersökningen visar också alla vikarier i dom undersökta kommunerna får introduktion, men från Länsstyrelsen sida efterlyser man större insatser när det gäller att klargöra att vikarierna verkligen har tagit till sig kunskaperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista