Ökat stöd till flygplatserna i norra länet kan bli verklighet

Flygplatserna i Hultsfred och Oskarshamn skulle kunna få ökat statligt stöd från och med våren 2005 när regeringen ska besluta om ny transportpolitik.

Ett diskussionsunderlag som näringsdepartementet har skickat ut på remiss innehåller ett förslag om att driftstödet till icke statliga och privata flygplatser bara ska fördelas till de som har färre än 100 000 resenärer per år. Om det blir verklighet skulle stödet till Hultsfred och Oskarshamn öka från 7 till 10 miljoner totalt och därmed skulle dagens underskott på totalt 6-7 miljoner halveras. Siwert Andersson, vd för flygbolaget Swedline som trafikerar flygplatserna, säger till P4 Kalmar att ett ökat statligt stöd bland annat skulle förändra debatten med Vimmerby kommun som har funderat på att lämna flygplatsbolaget. Ett annat förslag innebär dock att man ifrågasätter så kallade regionala flygplatskluster där Kalmar-Oskarshamn och Hultsfred är ett exempel och där man ser en möjlighet att spara pengar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista