Snålt med barnmorskebesök i länet

Rutinerna för att ta hand om blivande föräldrar är olika beroende på var man bor i sydöstra regionen, det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort av de fyra landstingen. Kalmar är snålast i sitt så kallade basprogram. Här erbjuds man totalt 7-8 besök hos en egen barnmorska jämfört med 10-12 besök i de övriga länen.

Dessutom får de gravida i Kalmar vänta längst på det andra besöket hos barnmorska, först i vecka 25 är det dags. Men enligt Lena Brissman, som är mödravårdschef i södra Kalmar län, diskuterar man att lägga till ett tidigt besök om man får ökade resurser.

Bäst på att erbjuda fler besök under början av graviditeten är Kronoberg. Där får man träffa sin barnmorska andra gången redan i vecka 15. I Jönköping får man vänta ända till vecka 24, men där har man börjat införa ett gruppbesök i 20:e veckan för att väntan inte ska bli för lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".