1 av 2
Brandlarmets kontrolljournal är tom. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Grafik: Martin Thelander
Kalmar län

Olika brandskydd på skolor

Mattias Mild: ”Bygger på att vi själva gör kontroller”
1:43 min

De senaste tio åren har totalt runt 100 brandtillbud rapporterats från skolor i Kalmar län. Men skolorna är olika väl förberedda visar P4 Kalmars granskning.

P4 Kalmar har granskat de senaste tillsynsrapporterna som gjorts vid 126 skolor på grund och gymnasienivå i Kalmar län. Hälften hade anmärkningar kring sina utrymningsvägar, var fjärde rörde brandlarmen. Men det fanns även de som var helt prickfria. Var femte skola hade ingen anmärkning alls.

En del har fått mängder med anmärkningar, medan andra är andra mer förberedda, och har insett att de själva måste ta ansvar för brandskyddet, helt i enlighet med lagens intentioner.

– Mycket av det bygger ju på att vi själva gör de här enkla kontrollerna, att brandsläckrna är på plats, att det inte slängs skräp, att folk vet vad dom ska göra när brandlarmet går, säger Mattias Mild som är rektor på gymnasieskolan CIS i Kalmar som höll brandövning på tisdagen.

Samtidigt är tanken med räddningstjänsternas tillsyn egentligen inte att bara komma med pekpinnar utan att hjälpa skolorna att förstå hur dom ska förbättra brandskyddet.

- Det är vårt uppdrag just nu, att dom blir medvetna om att det är deras ansvar, säger Finn Jensen, brandmästare i Emmaboda/Torsås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".