1 av 2
Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Ambjörn Thunberg, från Fokus, tycker föräldrar ska vara tydliga med vad de tycker. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Hälften i årskurs åtta har druckit

Ambjörn Thunberg: ”Föräldrarna måste vara tydliga”
1:41 min

45 procent av pojkarna och 53 procent av flickorna, alltså runt hälften av eleverna, i årskurs åtta har nån gång druckit alkohol. Det visar resultatet av en enkät som genomförts i nio av länets kommuner.

Fokus Kalmar län, som genomfört enkäten, drar slutsatsen att det är föräldrarna som är viktigast när det gäller att forma ungdomarnas alkoholvanor.

– Föräldrarna måste vara tydliga med att det inte är okej att dricka, säger Ambjörn Thunberg, från Fokus Kalmar län som genomfört enkäten. Föräldrarna måste ta samtalet hemma med sina barn innan det har stökat till sig så barnen vet vad man som förälder tycker.

En del föräldrar kanske tänker att de lär barnen att dricka rätt om de bjuder dem hemma, vad tänker du om det?

– Jag kan förstå tanken, att det känns logiskt. Men om man vill förebygga risken att barnet får problem med alkohol så visar statistiken tydligt att det är tvärtom. Får barnen tillåtelse från sina föräldrar så dricker de mer, säger Ambjörn Thunberg.

Hälften har druckit

Enkäten genomför vartannat år för att kartlägga åttondeklassarnas vanor när det gäller alkohol, droger och tobak. Årets resultat visar att runt hälften av åttorna, 45 procent av pojkarna och 53 procent av flickorna, någon gång druckit alkohol.

Majoriteten av eleverna får inte dricka för sina föräldrar, förutom i Högsby kommun där de mest liberala föräldrarna verkar bo. Hela 51 procent av eleverna där uppger att de antingen blivit bjudna på alkohol hemma eller fått egen alkohol av sina föräldrar. Det är dessutom i Högsby som flest ungdomar dricker alkohol.

"Svårt att förstå"

Emelie Jonasson går i åttan på Vasaskolan i Kalmar. Hennes föräldrar har sagt åt henne att vänta med alkoholen.

– Nej, vänta tills du blir myndig, säger Emelie Jonasson. De förstår hur det är med grupptrycket och att många av mina vänner gör det, men de försöker ändå hålla mig borta.

Tror du det kan vara svårt för föräldrar att förstå?

– Ja, det tror jag. De förstår inte hur vi har det ibland. De kan ju inte känna hur vi känner och det är svårt att förklara ibland, säger Emelie Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".