Kalmar

Långa hyreskontrakt för universitetet

Linnéuniversitetet sitter fast i hyreskontrakt i åratal - det sista går ut 2019 och det kan bli en dyr affär att lösa sig från de kontrakten.

Idag hyr universitetet av Akademiska hus och Kifab, båda har tidigare sagt att det blir svårt att fylla de tomrum som universitetet lämnar efter sig.

Längts kontrakt på biblioteket

Enligt Barometern, som kommit över handlingar, går det sista kontraktet med Akademiska hus ut 2019, det handlar om biblioteket.

Östran skriver idag att universitetet även med Kifab har kontrakt i flera år framöver, det sista där går ut 2018. 

En bred politisk majoritet i Kalmar kommun har ställt sig bakom planerna på att bygga helt nya lokaler till universitetet som sedan ska hyras ut vid Fredriksskans och Ölandskajen, med inflyttning 2014. Och de nya hyrorna i de nya lokalerna lär inte bli mycket billigare per kvadratmeter, som P4 Kalmar tidigare rapporterat om.

Ingen insyn har gett kritik

Men flytten få kritik eftersom få, inte ens politikerna som ska besluta i frågan, fått se den ekonomiska kalkylen som ska visa att det blir billigare för universitetet.

Frågan är nu hur mycket billigare det kan när universitetet antingen har gamla hyror att fortsätta betala på i flera år, eller att lösa sig från kontrakten vilket också kan bli en dyr historia. 

En sammanfattning, alltså bara delarav det ekonomiska underlaget för varför det är bäst att bygga nytt presenteras inom ett par veckor av universitetet, något som efterfrågats av såväl politiker som media.

Det sjätte mest populära lärosätet i Sverige. Foto: Nick Näslund/SR

#link=257199#

Relaterat

Mer om Linnéuniversitetet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".