2,5 miljoner till översvämningsdrabbade

Nära 2,5 miljoner kronor har Kalmar vatten och renhållning betalat ut till översvämningsdrabbade villaägare i Kalmar kommun efter förra sommarens skyfall.

Först sades det att de drabbade själva fick stå för självrisken men i november tog Kalmar vatten och renhållning beslutet att betala i de fall där det gått att styrka att vatten från avloppsledningarna bidragit till skadorna. Av 400 översvämmade villor har 240 ersättningar på max 10 000 kronor betalats ut. 30 ärenden återstår att behandla och ytterligare 30 ansökningar har avslagits.

Fördelen med skyfallet i slutet av juli förra året är det uppdagades en rad brister med det ledningsnät som vi har idag, och arbetet pågår fortfarande med att utreda och kartlägga nätet för att se vad som kan förbättras.

Och redan har en del gjorts. Till exempel kring området Oxhagen där vattnet under ett par dagar stod meterhögt runt höghusen har det rensats i dikena så gott det går. Men Håkan Andersson, avloppschef i Kalmar, säger att åtgärderna inte kan förebygga att en liknande översvämning inträffar igen. Kommer det så mycket regn igen på ett lika begränsat område så blir det förmodligen lika stora översvämningar en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".