Publiken utanför Vasaskolan gillade den Bollywoodinspirerade dansen som Jenny Nyströmskolans estetelever bjöd på. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Färre sökande till estetiska programmet

Dansuppvisning ska locka elever
1:54 min

Den nya gymnasiereformen som införs till hösten har gjort att estetiska programmet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar har färre sökande.

För att göra någonting åt det minskade intresset har lärare och elever gett sig ut på turné för att berätta om sin utbildning.

I går besökte de bland annat högstadiet på Vasaskolan i Kalmar med dans. Eleverna som stod runt gräsplanen där showen pågick verkade njuta i massor i det fina vårvädret för många i publiken dansade med av hjärtans lust.

Jenny Nyströmskolans gymnasium i Kalmar har märkt ett minskat intresse för de estetiska programmen inför hösten. Det är främst inriktningarna teater och dans som har ett minskat antal sökande och Marie Thunborg som är danslärare berättar att de än så länge har svårt att fylla de tolv platserna till hösten.

Mycket frågor kring reformen

Det minskade intresset beror delvis på mindre elevkullar, men det nya gymnasiet som införs till hösten tycks ha lett till en del förvirring och missförstånd:

– Vi tror det är en liten osäkerhet, säger Marie Thunborg.

-- Det är mycket som är nytt, det är mycket frågor runt det här nya Gy-2011.

Från och med hösten delas gymnasieutbildningarna i Sverige in i yrkesförberedande och studieförberedande program. Samtidigt tas det som kallas estetisk verksamhet som ämne bort i alla program och blir något som man måste välja som tillval.

Kan ha blandat ihop det

Christina Rosengardten, som också är lärare på Jenny Nyströmskolan, tror att både föräldrar och elever har blandat ihop det hela och missat att estetiska programmet finns kvar och dessutom tillhör de studieförberedande utbildningarna:

– Det som vi vill poängtera är att man inte bara gör de här estetiska ämnena utan att man också blir högskolebehörig, säger Christina Rosengardten.

-- Det är ganska viktigt för jag tror det har missats där lite grann.

Fakta: Gymnasiereform 2011

Förändringarna i gymnasieskolan införs i hela Sverige från och med läsåret 2011-2012 efter ett beslut i riksdagen.

Tanken med reformen är att ungdomar som läser yrkesprogram ska bli bättre förberedda för yrkeslivet och ungdomar på högskoleförberedande program ska bli bättre förberedda för studier efter gymnasiet.

Fakta: Programmen i gymnasieskolan

Yrkesprogram:

Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Handels- och administrationsprogrammet
Hantverksprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Industritekniska programmet
Naturbruksprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet

Högskoleförberedande program:

Ekonomiprogrammet
Estetiska programmet
Humanistiska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".