Anders Ygeman. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Kalmar län

Trafikutskottets ordförande ska granska järnvägarna

Sveriges Radios granskning av järnvägarna har fått trafikutskottets ordförande i riksdagen Anders Ygeman att reagera.

Just de småländska järnvägarna har stuckit ut i vår granskning, inte minst de i Kalmar län, där andelen fel som åtgärdas sent var högre jämfört med rikssnittet.

– Jag kommer själv att åka till Småland för att bilda mig en uppfattning om läget, säger Anders Ygeman som är socialdemokrat och ordförande i riksdagens trafikutskott.

Samlar kollegor

Den 6 maj träffar Anders Ygeman partikollegor i Jönköping och Kronobergs län för att se hur standarden är på järnvägarna.

– Vi har flera krav på en bättre tågtrafik, säger Anders Ygeman. Det krävs betydligt mer än de miljoner som regeringen kallar satsning och samtidigt behöver SJ ett uppdrag som handlar om bättre service snarare än bättre ekonomisk vinst.

Brister på järnvägar får vänta

Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

#link=258852# som upptäcks på länets järnvägar åtgärdas inte inom de tidsramar som Trafikverket själva ställt upp. Det visar Sveriges Radios granskning.

KLT kräver Trafikverket på pengar

Kalmar länstrafik (KLT) har ett liggande skadeståndskrav på totalt en halv miljon kronor hos Trafikverket, efter den veckolånga avstängningen av Stångådalsbanan förra vintern. I kravet ingår också förluster som orsakats av stopp efter att Trafikverkets entreprenör glömt att slå på värmen till en spårväxel som sedan frös fast. KLT vill också ha pengar för att det tog lång tid att lyfta tillbaka det Kustpilentåg som körde fast i snön utanför Kalmar i julas.

– Man har accepterat att diskutera kravet med oss, men vi har inte fått ett tidsatt datum att förhandla om det, säger KLT:s vd Karl Johan Bodell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".