Foto: Simon Leijnse/SR
Kalmar län

Reklam säger landstinget om alternativkatalog

Läkaren Ellen Winge: ”En samlad reklamkatalog”
1:31 min

En katalog om alternativmedicin är bara en reklamkatalog, det tycker man inom landstinget i Kalmar. I morse berättade Sveriges Radio om Sevedebygdens naturskyddsförening i Vimmerby kommun som ska ge ut en guidande katalog om alternativmediciner.

Ellen Winge är läkare och jobbar med läkemedelsfrågor på landstinget i Kalmar och så här tycker hon om initiativet.

– Om det här är ett sätt att ha en form av kvalitetsstandard för det som ges ut, så är det kanske bra. Men jag ser det i huvudsakligen som en samlad reklamkatalog, säger Ellen Winge.

Ellen Winge säger att hon inte har något emot en katalog om alternativmedicin. Det kan vara bra för patienterna som väljer alternativmedicin att ha all information de behöver insamlad i en katalog, säger hon. Däremot är hon lite orolig att katalogen uppmuntrar folk att vända sig i första hand till alternativmedicin, vilket kan få allvarliga konsekvenser.

Ser du denna katalog som ett hot mot landstingets katalog?

– Nej det gör jag inte. Däremot kan jag se det möjligtvis som ett hot mot patienterna, att de inte kommer till bra sjukvård i tid.

Ellen Winge poängterar vikten att först och främst söka information och råd hos Socialstyrelsen eller Läkemedelsverket.

– Läkemedelsverket kontrollerar alla växtbaserade mediciner som kommer in och som delvis används i alternativmedicin. Dessa mediciner är faktiskt giftiga, förklarar Ellen Winge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".