Armin Crnovrsanin har varit domare i fem år. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar län

Fler invandrare dömer fotboll

Conny Jakobsson: ”vi får in en helt annan syn”
1:43 min

Antalet fotbollsdomare med invandrarbakgrund har ökat markant de senaste tre, fyra åren. Fotboll är en av de populäraste idrotterna bland invandrare och allt fler fotbollsspelare med invandrarbakgrund vågar ta steget för att bli domare.

 En av dem är 20 årig Armin Crnovrsanin som varit domare i fem år.

– Dels är jag intresserad av fotboll, dels är det ganska bra betalt också. Jag tycker att det är bra att många invandrare är intresserad av att döma fotboll, i stället för att vara på gatan kan de umgås med folk från andra kulturer, förklarar Armin Crnovrsanin.

Liksom Armin är det allt fler invandrare som söker sig till klubbarna för att bli fotbollsdomare. Av de 400 domare i Smålands fotbollsförbund har drygt 20 procent invandrarbakgrund.

Något som gläder utskottsledamoten i Smålands fotbollsförbunds domarutskott, Conny Jakobsson.

– Det är positivt att vi får in en helt annan syn. Killarna med invandrarbakgrund har en annan sätt att se på det här. Passionen lever bland invandrares fotboll.  De har jätteintresse och det utspelar sig i en väldig passion på fotbollsplan. 

Få tjejer 

Conny Jakobsson vill dock att fler tjejer med invandrarbakgrund vågar söka sig till klubbarna. I dagsläget finns det bara tre kvinnliga domare med invandrarbakgrund.

– Det vore en kul grej om tjejerna kunde söka sig till klubbarna efter de har spelat eller om de har tröttnat på fotboll helt enkelt och vill ändå hålla på med verksamhet inom fotboll.  Det vore jätteroligt om de vänder sig till oss, förklarar Conny Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".