Greenpeace tog sig in på Forsmarks område förra sommaren. Arkivfoto: Christian Åslund/Scanpix
Oskarshamn

Kärnkraftverk kan få beväpnade vakter

Beväpnade vakter kan få skydda kärnkraften
1:54 min

Den yttre säkerheten för kärnkraftverken i Sverige ska bli bättre. De senaste åren har skyddet förbättrats men fortfarande finns svagheter som behöver ses över.

En utredning som sattes igång förra året kan resultera i att kärnkraftverken i framtiden får beväpnade vakter.

Stig Isaksson är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten och jobbar med yttre hot mot kärntekniska anläggningar.

– Det är en av de knäckfrågor som finns i utredningen, hur kan man bättre ha en snabb respons på ett allvarligt angrepp.

När kärnkraftverken byggdes i Sverige, på 70:talet och i början av 80:talet fanns inte en tanke på att terrorister fysiskt skulle kunna skada kärnkraftverken.

Efter den 11 september 2001 då terrorister flög in i World Trade center i New York förändrades allt, och när greenpeace aktivister, förra sommaren, utan problem tog sig över staketet in till Forsmarksverket med hjälp av en stege på en brandbil drog regeringen igång en utredning för att se vad man kan göra för att öka säkerheten.

Beväpnade vakter

Bättre bevakning i närområdet, snabbare tillgång till polis och eventuellt beväpnade vakter kan bli resultatet av utredningen som ska vara klar i slutet av året. Henrik Svensson som är ansvarig för det fysiska skyddet vid Oskarshamns kärnkraftverk berättar att man just nu ökar skyddet runt anläggningen, han utesluter inte beväpnade vakter i framtiden men...

– Det är lite större politiska beslut som man får ta hänsyn till om vi skulle väja att ha beväpnade vakter på kärnkraftverken

Uppgifterna om hur en beskjutning med vapen som har stor sprängverkan skulle påverka säkerheten i kärnkraftverken är hemligstämplade, men klart är att i stort sätt inget kärnkraftverk i världen, förutom de nya kraftverk som nu byggs i Olkiluoto i Finland och Flamanville i Frankrike, står emot en krasch med ett stort fulltankat flygplan säger Stig Isaksson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Kraftverken är inte konstruerade för att motstå stora trafikflygplan utan det är ett mindre flygplan som av en olyckshändelse kraschar.

Vad kan man göra för att skydda sig mot allt större hot, kan man bygga på andra sätt?

– Ja det ger helt andra förutsättningar om man redan i konstruktionsfasen räknar med den här typen av medvetna handlingar och kan konstruera för skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".