1 av 5
Joel Larsson redo för eliten. Foto: Janne Rindstig SR Kalmar
2 av 5
Hampels gamla cykel. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
3 av 5
Joel och Holta. Foto Janne Rindstig SR Kalmar
4 av 5
I mitten motorn som Rune Holta beställde. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
5 av 5
Hästmosshult. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Speedway

Från Hästmosshult till världseliten

Joel Larsson:”Klart man drömmer om att bli bäst”
9:24 min

Svensk speedway är mycket mer än ett tiotal förare som kör i de högsta utländska ligorna och i GP-serien. Bakom finns en ny generation unga förare som också vill kunna leva på sin favoritsport. Joel Larsson från Vimmerby gör en storsatsning för att via elitserien ta sig ut i speedwayvärlden. 

Elitsatsning

I ett garage i idylliska Hästmosshult utanför Vimmerby står tre kompletta speedwaycyklar och ytterligare två motorer och väntar på elitseriestarten.

Utrustningen tillhör 18-årige Joel Larsson som gör en rejäl satsning på att i första hand slå sig in i Dackarnas elitserielag.

Viktiga kontakter

Till den här säsongen har han köpt en komplett tävlingsmaskin av polske GP-föraren Jaroslaw Hampel. Dessutom har han investerat i en extra fin motor från danske trimmren Flemming Graversen. För att få den bästa tänkbara motorn fick han hjälp av en rutinerad lagkamrat:

– Rune Holta ringde upp och fixade motorn annars hade jag inte fått lika fin motor för jag är inget namn internationellt ännu säger Joel Larsson till P4 Kalmar.

Oviss väntan

Joel som ännu inte gått ut gymnasiet har redan testat körning i elitserien med Dackarna och hoppas på fler uppdrag i år men vet ännu inte om han får köra i premiären.

– Det skulle vara riktigt skönt att vara med från start och komma in i gänget säger Joel Larsson.

Förrutom körning i Dackarna kommer han under året tävla för Griparna i allsvenskan och Målillas reservlag i division 1.

På sikt hoppas han på körning i Polen och England men vet att det kan ta många år innan han når sin topp. Han är redo att vänta.

– Det är klart man väntar och till dess får man köra och hoppas det går bra.

Gollob  i trädgården

Det mesta handlar om speedway i och kring Joel Larsson. När han inte tränar, tävlar eller mekar tillsammans med sin far är det hundarna hemma på gården som gäller och dom heter som sig bör, Holta, Jason,Nicki och Gollob. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".