Vätgasexplosion vid kärnkraftverket i Fukushima. Arkivfoto: Scanpix
Oskarshamn

Bränslebassänger säkerhetsrisk?

Bränslebassänger inte tillräckligt säkra
1:33 min

Säkerheten kring de bränslebassänger med använt kärnbränsle som finns i kärnkraftverken måste blir bättre, det säger Björn Karlsson, från Oskarshamn, professor i energisystem och tidigare ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden.

Händelserna i Japan har visat att det använda uranbränslet inte alltid förvaras på ett tillräckligt säkert sätt.

– Jag tror att det är ett försummat område, säger Björn Karlsson.

På vilket sätt är det försummat?

– För det första är det inte säkerhetsklassat, för det andra är det bara ganska enkelt kylsystem.

Öppna bassänger

I de flesta kärnkraftverk förvaras det använda uranbränslet för en tid i öppna bassänger utanför reaktorinneslutningen där själva reaktorn finns.

Byggnaden är inte alls lika stark som själva reaktorinneslutningen och skulle kylningen till förvaringsbassängerna upphöra av någon anledning kan det koka torrt i bassängerna.

Explosiva gaser kan bildas som i värsta fall skulle kunna förstöra den yttre byggnaden säger Björn Karlsson och drar paralleller med olyckan i Japan.

– Då får vi sådan vätgasutveckling som sprängde bort reaktorbyggnaderna i de tre reaktorerna

Skulle det kunna uppstå i ett svenskt kärnkraftverk?

– Ja, det är konstruerat på samma sätt.

 Säkerhetsarbetet på kärnkraftverken världen runt har koncentrerats till processen i reaktorn och bränslebassängerna har inte setts som någon risk.

Kärnkraftsolyckan i Fukushima har satt fokus på bränslehanteringen vilket säkerligen kommer få konsekvenser över hela världen, det säger Lennart Carlsson som är chef för enheten som sysslar med kärnkraftssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten och som nyligen kom tillbaka ifrån ett möte med Internationella atomenergiorganet, där frågan diskuterades.

– Vi behöver titta över strategin runt ikring. Vi har förstärkt med extra kylmöjligheter av bassängerna och man kan fundera på andra lösningar. Som att inte ha bränsle stående för länge, säger Lennart Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".