Foto: Nick Näslund/SR
Högsby

Högsby vinnare i utjämningssystem

Högsby kommun är en av de som vinner mest i förslaget till ändrat kommunalt utjämningssystem.

Högsby med 5 777 invånare välkomnar förslaget som ger extra pengar motsvarande en skattehöjning på 1,25 kronor.

– Det känns jättebra. Vi brottas ständigt med budgeten och får nu en större buffert, säger kommunalrådet Ingemar Svanström (C).

Högsby tillsammans med Ydre och Grästorp kommuner är vinnarna.  Sollentuna, Lidingö och Lomma är de största förlorarna.

Efter nästan tre års utredande har de politiska partierna enats om hur omfördelningen av skattepengar mellan landets kommuner och landsting ska se ut.

86 miljarder

Sammanlagt är det drygt 86 miljarder, varav 85 miljarder i statliga pengar, som fördelas i ett komplicerat system, för att utjämna skillnaderna.

– Sverige ser väldigt olika ut och kostnaderna för kommunernas verksamhet varierar väldigt mycket, sade Utjämningskommitténs ordförande Bengt Germundsson (KD) när han presenterade utredningen på onsdagen.

Alla partier överens

Alla partier är överens om att utjämningen behövs och de har också enats om vilka förändringar som behövs.

– Det är unikt att vi har lyckats med det, säger Germundsson, som samtidigt slår fast att det behövs en långtgående utjämning.

Systemet har varit en ständig källa till konflikter mellan främst storstadsområden och resten av landet.

Få kommuner får betala

Ett fåtal kommuner i Stockholms län och Skåne med extremt höga skatteinkomster får betala in till systemet, men alla får samtidigt del av det.

De största förändringar som föreslås gäller kostnadsutjämningen mellan kommuner och landsting. Som mest förlorar en kommun drygt 1 700 kronor per invånare medan en kommun som mest kan vinna 2 500 kronor. För landstingen kan förlusten bli högst 1 000 och vinsten 1 100 kronor.

Den årliga förlusten får vara högst 250 kronor om året vilket motsvarar 13-14 öre i kommunalskatt. För till exempel Sollentunas del, som förlorar 1 723 kronor per invånare, tar det sex år innan neddragningen når full effekt.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".