Arkivfoto: Anders Nyberg/SR
Oskarshamn

Framtiden för Oskarshamns fjärrvärme avgörs

I maj avgör det lokala energibolagets ägare om det är miljö, teknik eller ekonomi som ska styra hur hundratals miljoner ska satsas på ny fjärrvärme.

Hur Oskarshamn ska utöka sin fjärrvärme har varit ett frågetecken länge. Oskarshamns energi, som delvis ägs av kommunen, har utrett flera alternativ och nu finns två vägar kvar att välja på. Ett alternativ är att hämta spillvärme från kärnkraftverket. Det andra är att bygga ett större fliseldat fjärrvärmeverk i hamnen.

OKG förbereder

Enligt OKG kan kärnkraftverket producera 250 gigawattimmar, alltså mycket mer än Oskarshamns årsbehov på 130 gigawattimmar. OKG har redan lagt ett halvår på att förbereda för en sådan lösning. De har utsett en projektgrupp och tidigt kopplat in länsstyrelsen och de som bor längs sträckan.

– Vi har arbetat ganska intensivt i ett halvår, säger OKG:s projektledare Jim Håkansson till P4 Kalmar.

Enligt Oskarshamns energi är det både miljömässigt okej och tekniskt möjligt att hämta spillvärme från kärnkraftverket. Dessutom kan kärnkraftverket också producera värme till den planerade jätteanläggningen Circle Resort i Figeholm.

– Vår tanke är att man samtidigt kan bygga cykelvägar och dra ut kommunalt vatten och avlopp, berättar OKG:s Jim Håkansson.

Billigare med verk i hamnen

Det andra alternativet är ett större fliseldat fjärrvärmeverk i Oskarshamns hamnområde. Eftersom ledningar inte behöver dras fram så långt, kan den lösningen vara billigare.

I maj kommer kommunen och Eon, som tillsammans äger Oskarshamns energi, att få förslagen presenterade för sig. Då avgörs hur hundratals miljoner ska investeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".