Dubbelt så många som vanligt tågade i Oskarshamn. Foto Jessica Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

2000 tågade på första maj

P4 Kalmar följde 1 maj-firandet i Oskarshamn
1:52 min

De socialdemokratiska första maj-firandena lockade totalt ett par tusen personer runt om i länet igår. I Oskarshamn var det dubbelt så många som förra året.

I Oskarshamn som för några år sen inte ens hade ett tåg överhuvudtaget under ett par år, marcherade nu runt 300, dubbelt så många som i fjol.

Dennis Bäckman som är pappersordförande i Figeholm var en av de som gick med under demonstrationen och ser att Håkan Juholts tillträde som partiledare i Socialdemokraterna lyft socialdemokratin i Oskarshamn.

- Det känns som att det är en ny rörelse på gång, nya vindar som blåser, säger Dennis Bäckman.

Anders Ferbe, som är vice förbundsordförande i IF Metall stod i talarstolen efter marchen, där det dock var betydligt glesare i bänkraderna.

- Huvudbudskapet är att vi behöver en utveckling i Sverige som ger fler jobb som ger bättre tillväxt och ger en framtidstro.

Lösningen enligt Farbe är bland annat satsningar på utbildning istället för passiva åtgärder inom Fas 3.

Också riksdagsledamoten Desirée Liljevall som besökte Västervik på 1 maj talade om behovet av att satsa på utbildning i olika former. I Borgholm sa huvudtalaren Eva Cetin att socialdemokratin är en garant för alla människors möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Ett annat genomgående tema på talen var barnfattigdomen, som bland annat berördes av kommunalrådet Inger Rydbrink i Nybro.

Enligt socialdemokraternas egna beräkningar var det totalt 2200 som slöt upp på de arrangemang de anordnade, i Västervik 300, Blomstermåla 200, Borgholm 150, Målilla 150, Torsås 100, Oskarshamn 300, Kalmar 600 (på Larmtorget), Nybro 250, Emmaboda 150.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".