Tusentals liter olja hotar Stångån

Åtta tusen liter olja läckte ut i en bäck som rinner ut i Stångån i Vimmerby kommun i samband med en olycka i fredags kväll. Oljan kom från stora oljebehållare som gick sönder när släpet till en oljebil välte på riksväg 33 vid Mossebro. Räddningstjänsten och andra har arbetat med saneringen hela helgen och arbetet beräknas fortsätta hela veckan.

Oljan är så kallad skärolja som används vid stålbearbetning. Den innehåller petroleumämnen som är cancerfamkallande och blandas oljan med bara lite vatten blir den som mjölk och kan då fungera som gödningsmedel. 2000 liter kunde sugas upp direkt men fortfarande pågår omfattande saneringsarbete för att få upp så mycket olja som möjligt. I samband med saneringen tas också prover på vattnet och marken.

Enligt Kjell Lundgren, som är räddningsledare, ska släpet som välte ha kommit i gungning där riksväg 33 lutar ganska mycket, släpet lossnade då från oljebilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".