Dags att deklarera. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Sista dagen att lämna in deklarationen

Många sent ute med deklarationen
1:35 min

Vid midnatt mot tisdag ska deklarationen vara inlämnad och på Skatteverket i Kalmar var trycket stort under eftermiddagen. Ungefär 300 personer besökte kontoret idag, vilket är väsentligt fler besökare än en vanlig dag. Fredrik Österlin var en av dem som deklarerade i sista sekund.

– Jag deklarerade via pappersblanketten men jag tycker att det verkar väldigt smidigt att deklarera elektroniskt.

Trots att Skatteverket hade fler besökare än vanligt var trycket inte lika stort jämfört med andra år. Fler och fler i länet deklarerar elektroniskt, det vill säga via telefon, sms, e-legitimation, säkerhetskod och smartphone. Malin Palm gjorde det via e-legitimation och hon tror att fler kommer att deklarera elektroniskt i framtiden.

– Jag tycker det är smidigast att deklarera elektroniskt. Jag litar på systemet och jag tror att pappershanteringar kan försvinna lättare än internethanteringar.

Lena Carlstedt, informatör på Skatteverket, säger att det är säkrare att deklarera elektroniskt än att göra det på traditionellt vis.

– När du deklarerar elektroniskt får du kvitto på att du deklarerat, vilket du inte får när du skickar deklarationen via post.

Lena Carlstedt tror att fler deklarerar via dator och telefon eftersom att fler har tillgång till internet. Men hon tror att en stor del av dem som deklarerar tänker på pengarna.

– Många vill e-deklarera för att de vill ha skatteåterbäringen före midsommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".