1 av 2
Institutionen för design. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Henriette Koblanck. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Nybro

Designutbildning kan lämna Nybro

Henriette Koblanck om designutbildningens framtid
1:31 min

Designutbildningen vid Linnéuniversitet i Nybro planerar en flytt till Kalmar. De kommer att inrymmas i de planerade lokalerna vid Fredrikskansområdet där universitet vill bygga nytt.

Det är en fråga om att samutnyttja lokaler och föra in designen som del i annan utbildning som i dag finns inom universitet.

Professor Henriette Koblanck vid Linnéuniversitets institution för design i Nybro ser stora fördelar med en flytt.

– Jag kan göra det utifrån ämnet och utifrån andra ämnen som finns på universitetet som vilar på konstnärlig grund som idag är splittrat på olika institutioner och som skulle behöva utvecklas tillsammans.  

I Nybro finns i dag runt 200 studenter, den lugna miljön har varit bra och den gamla och genuina glasbruksmiljön har imponerat på gästlärare och besökare från hela världen säger Henriette Koblanck .

Kommunen är redan informerad om planerna på att en flytt kan bli aktuell redan 2014. Det betyder att kommunen kan mista en del av statusen man får av att ha en del av ett universitet på orten 

Men Henriette Koblanck ser fördelar med att vistas i större kreativ miljö, som kommer att skapas i Kalmar.

– För lärarna tror jag det skulle vara bra med ett större kollegium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".