Barometern/OT:s politiska redaktör Ulf Wickbom talade om tryckfrihetens värde och journalisternas uppdrag. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Pressfriheten hyllades på torget

Flera journalister från olika medier samlades i kväll på Stortorget i Kalmar för att uppmärksamma de hot som finns mot pressfriheten, både lokalt och internationellt.

Att journalister från flera tidningar och P4 Kalmar samlas på torget just i kväll beror på att det i dag är Världsdagen för pressfrihet, en manifestation för de som gjort uppoffringar i pressfrihetens namn runt om i världen.

Det är viktigt att inte ta pressfriheten för given, även på hemmaplan. Det var budskapet i ett tal som P4 Kalmars kanalchef Anja Thorkelsson Lindahl höll på torget:

– Vi måste också komma ihåg att även här, i vår till synes trygga värld i Kalmar så förekommer hot, påtryckningar och försök att stoppa journalister från att publicera.

Anja Thorkelsson Lindahls tal i kväll:

I Sverige har vi yttrandefrihet och pressfrihet. Men vi förstår inte alltid att uppskatta det. Det brukar bli så med självklarheter och rättigheter – man tar dem för givna. Men om nu detta hade varit Tahirtorget i Kairo och inte fridfulla Stortorget i Kalmar så kan vi vara säkra på att ingen hade tagit lätt på yttrandefriheten. Vare sig medborgare eller polis och militär.

Under hela 2011 har försöken att tysta det fria ordet varit våldsamma i den arabiska delen av världen. Inget nytt för de som bor där, men nu inser också vi vidden av att leva under förtryck. Att vi förstår beror bland annat på den kompetenta bevakning som svenska medier haft genom sina korrespondenter ute i världen. Sveriges Radios utsända har hyllats; Agneta Ramberg, Nils Horner och inte minst den ständigt närvarande Cecilia Uddén. En som riskerade sitt liv i Kairo var Bert Sundström, journalist på Sveriges Television. Misshandeln av honom blev för många av oss i branschen en skakande påminnelse om hur värdefull vår egen pressfrihet och demokrati är.

Men vi måste också komma ihåg att även här, i vår till synes trygga värld i Kalmar så förekommer hot, påtryckningar och försök att stoppa journalister från att publicera. Enskilda journalister och budbärare av olika åsikter blir föremål för kritik, får obehagliga samtal till jobbet eller hemma och hängs ut på bloggar med bild och namn. Då är det lätt att huka sig, att ändra en formulering, att stryka ett citat för att undgå att bli utskälld och kritiserad. Det är lätt att bli rädd, det är lätt att vara feg i den situationen. Låt oss hjälpas åt att hålla självcensuren borta och värna pressfriheten!

Fakta: Världsdagen för pressfrihet

Sedan 1993 uppmärksammas pressfriheten och journalisternas villkor världen över den 3 maj varje år. Dagen ska också påminna om yttrandefriheten som är inskriven i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Journalisterna möts av stängda dörrar – också i Kalmar län

Hot mot pressfriheten: En fara är när makthavare försöker undanhålla information som medborgarna borde ha. Ett aktuellt exempel är omröstningen om Linnéuniversitetets miljardflytt. En majoritet av kommunpolitikerna i Kalmar kommunfullmäktige röstade för att satsa upp emot en miljard av skattepengar på universitetets nya lokar, utan att man ens vet om eller varför det behövs. Utredningsmaterialet hade inte offentliggjorts innan omröstningen och hemligstämplades för journalisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".