Älgens Nässtyng. Foto: Hans Ahnlund.
Småland

Fluga sprutar larver i ögonen

"Den var ganska orädd av sig"
2:01 min

Flugan som kan spruta levande larver i ögonen på en människa har nu hittats i Småland. Det är en parasitfluga som heter Älgens Nässtyng.

Det var biologen Niklas Johansson på länsstyrelsen i Jönköping som fångade det första exemplaret av flugan.

– Den var ganska orädd och visade intresse för mig. Jag fångade den med händerna.

Det var september förra året som Niklas Johansson fångade flugan Älgens Nässtyng i Nymåla som ligger i Jönköpings län.

Det är en besvärlig parasit som av misstag kan spruta in sina larver i ögonen på en människa, det kan vara mycket smärtsamt. Men det är bara i älgen som larverna kan utvecklas och det är älgens näsöppningar som är flugans mål.

Lever på slemhinnan

– Flugan sprutar larverna mot älgens näshålor. Larverna kryper sedan längst bak i svalget på älgen där de sätter sig fast i slemhinnan och växer sig stora under vintern. Symtomen är bland annat irritation och kraftig hosta, men larverna dödar inte älgen, säger veterinär Erik Ågren på Statens veterinärmedicinska anstalt.

I Kronobergs län hittades larver för första gången i februari i en älg från Hökahult söder om Alvesta.

Insektsexperter tror att den besvärliga insekten som kom till Sverige och norrland i slutet av 1970-talet har kommit för att stanna. Sedan dess har den sakta vandrat söderut och finns nu också i Småland. Ännu har den inte påträffats i Kalmar län.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".