Oskarshamns sjukhus. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Oskarshamn

Flytten från akuten i Oskarshamn väcker politisk debatt

Bråk om jourflytt i Oskarshamn
1:39 min

Beskedet häromdagen att den som söker enklare vård på kvällstid i Oskarshamn får vända sig till en vårdcentral och inte till sjukhuset som idag har väckt frågan hur det kan ske utan att politikerna tagit något beslut. Men politikerna har redan gjort det.

Idag finns en distriktsläkare på sjukhuset i Oskarshamn varje kväll som tar hand om de patienter som normalt sett skulle söka sig till en vårdcentral om det vore dag.

Inte del av akuten

Eftersom läkaren funnits i anslutning till akuten på sjukhuset har många upplevt det som en del av akuten, men egentligen ingår läkaren i primärvårdens organisation, alltså den som utför den vård vi normalt sett får på vårdcentralerna. Därför har tjänstemännen bestämt att vården ska ges på annat ställe än sjukhuset.

Kristdemokrata landstingsrådet i opposition Gudrun Brunegård reagerar kraftfullt på förändringen.

– Jag är oroad, säger Gudrun Brunegård, och pekar på att politikerna 2004 slog fast att det ska finnas en distriktsläkarjour på sjukhuset. 

Hon menar att distriktsläkaren ingick i en helhet, som gjorde att akuten, även efter den stora besparing som gjordes 2004, kunde fortsätta ta hand om flera patienter på kvällarna, och alltså mildra effekterna av sparpaketet.

Ingen smygförändring

Det som gör att förändringen kommer just nu är dock enligt landstingsledningen ingen smygförändring av innehållet av vården på akuten.

Det hela beror istället på att landstinget infört ett nytt system där alla uppdrag inom primärvården, alltså den som utförs på våra vårdcentraler, ska styras upp tydligt med regler och ersättningar, för att även privata aktörer ska kunna vara med och konkurrera.

Fram till idag har nämligen distriktsläkaren fått uppdrag som egentligen hör hemma inom sjukvården.

Det är också den förändringen som majoriteten hänvisar till när Gudrun Brunegård undrar varför politikerna inte fått tycka till.

– Det beslutet är ju upphävt i och med att vi startade hälsoval. Där står ju att det ska vara samma över länet, säger ansvariga landstingsrådet för primärvården Jessica Rydell (Mp).

Enligt Jessica Rydell blir det orättvist för distriktsläkarna i Oskarshamn, som får ett tyngre uppdrag när de jobbar på jourcentralen på kvällarna jämfört med kollegorna i Kalmar och Västervik, där jouren numera inte ligger i anslutning till akuten.

Gudrun Brunegård befarar att det blir mindre effektivt då vården delas upp på två ställen på kvällarna i Oskarshamn, något Jessica Rydell inte tror på, utan försäkrar att det bara blir mer tydligt för patienterna.

Mindre vård 

Det ända som verkar vara riktigt säkert är det kommer att ske mindre vård i den byggnad på sjukhuset där det står akut på skylten. Men det var väl egentligen det som politikerna tog beslut om redan 2004.

Vad vi får se nu när distriktsläkaren försvinner till en vårdcentral på kvällarna är den akut politikerna egentligen tog beslut om redan då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".