Nu ska soporna bort. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Högsby

Nu ska sopberget bort

Kommunen lovar nu att ta hand om det sopberg som dumpats utanför Högsby. Detta efter P4 Kalmars rapportering om att ett helt hem slängts i skogen.

Nu ska soporna bort, säger miljöinspektören Anders Ivansson:

– Det är kommunens ansar att städa upp det. Vi får lämna det vidare till vår tekniska förvaltning.

Soporna har legat där i ett par veckor, varför har ni inte gjort något tidigare?

– Vi har inte fått någon uppgift om var de fanns någonstans. Vi visste att man hade gjort en polisanmälan och det är precis vad vi hade gjort.

För ett par veckor sedan ville ingen ta ansvar för soporna som ligger i skogen i Högsby. Inte heller lastbilcentralen i Högsby. Detta trots att delar av ett dödsbo som de hämtade i höstas i två containrar hittades i skogen. Till P4 Kalmar sade de då att de inte visste hur soporna hamnat där och att de inte kunde ta ansvar för dem.

Ändrade sig

När vi besökte lastbilcentralen i går hade de ändrat sig. Enligt företaget ska de nu göra allt de kan för att hjälpa till. Efter ett par samtal till polisen och till Sveaskog som äger marken har de fått klartecken att hämta soporna.

Även Anders Ivansson från kommunen säger att de sätter igång så fort som möjligt.

– Nu när vi vet var de ligger så får vi ta hand om dem.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".