En av de beskjutna bussarna. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Västervik

Få tips om skott mot bussar

Starka reaktioner på skott mot bussar i Västervik
1:59 min

Det har varit starka reaktioner bland Västerviksborna idag efter helgens skjutningar mot bussar och personbilar vid infarten till Västervik.

– Sådant trodde man inte kunde hända i Västervik kanske i Stockholm sa till exempel, säger en Västerviksbo.

– Det är ju fruktansvärt, det tror man inte förekommer.

Är det otäckt tycker du?

– Ja, det tycker jag det är.

Reaktionerna var starka även bland bussförarna som sa att det kunde ha skett en allvarlig olycka om chauffören regerat instinktivt och gått av vägen med bussen. Hos polisen pågår nu utredning säger Ulf Gollungberg på polisen i Västervik.

– Vi har haft tekniker på plats och undersökt bussarna och han har konstaterat att det högst sannolikt är ett luftvapen som man använt eftersom det inte gått igenom dubbelrutan.

Vet ni om det är ett busstreck eller mer planerat?

– Det vet vi inte, vi har inte fått in så mycket uppgifter men vi hoppas få in tips och iakttagelser. Sedan ska vi höra dem som åkte med i bussen om de sett någonting.

Efter skjutningarna kom kritik mot polisen, med uppgifter om att det inte ska ha funnits någon enda polispatrull i Västervik som kunde åka på larmet om skotten mot bussar och bilar.

– Det finns en patrull som jobbade men av någon anledning som vi håller på att utreda har de inte fått besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".