Iris Ekström och Inga Britt Pålsson rör på sig så gott de kan. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar län

Kampanj för friskare Sverige

Åsa Ek: ”Vi har extra aktiviteter”
1:36 min

Igår startades kampanjen "Ett friskare Sverige" i hela landet. Bakom kampanjen står Folkhälsoinstitutet och fokus är på goda matvanor och fysisk aktivitet för att förbättra hälsan.

En rad aktiviteter av varierande slag planeras över hela vårt län. I Mönsterås kommun är Åsa Ek är folksamordnare.

-- Vi har lite extra aktiviteter här, ett gympapass utomhus, vid hamnen för allmänheten. Sen på onsdag har vi ett pass Zumumba, som är latinskamerikanskinspirerat gympadanspass. Desssutom ordnar Orienteringsklubben en tipspromenad på söndag, säger Åsa Ek.

I Mönsterås kommun är 11 % av befolkningen stillasittande i sin fritid. Det innebär att de är fysiska aktiva i mindre än två timmar i veckan. Värst i länet är Hultsfred och Vimmerby kommun där antalet stillasittande ligger på 14%.

Enligt en sammanställning som statens folkhälsoinstitut gjort, ökar risker för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2 diabetes med stillasittande. Med kampanjen "Ett friskare Sverige" hoppas folkhälsoinstitutet att folk blir mer uppmärksamma när det gäller matvanor och att fler och fler utövar en fysisk aktivitet minst en halv timme per dag.

Inga Britt Pålsson bor i Mönsterås och säger att hon gör så gott hon kan för att röra på sig.

– Jag försöker ut och gå, att cykla, inte så mycket men så gott jag kan.

Vad ska du göra under veckan "Ett friskare Sverige"?

– Jag ska vara med på en vandring med PRO-vandrarna. Vi brukar vara ungefär ett fyrtio stycken och vandra runt på olika ställen i kommunen. Det är väldigt trevligt, mycket samvaro är det till för och alla ska kunna vara med, säger Inga Britt Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".