fotbollsallsvenskan

Domen: Syrianska vinner med 3-0

AIK döms till förlust med 0-3 och dryga böter. Disciplinnämnden har sagt sitt om skandalmatchen mellan Syrianska och AIK där en assisterande domare skadades.

Disciplinnämnden har beslutat att fastställa resultatet i matchen Syrianska–AIK till 3–0. AIK får även böta 150 000 kronor. Beslutet kan överklagas till SvFF:s Besvärsnämnd.

Disciplinnänmnden skriver såhär i sitt beslut om orsaken till straffet:

"Inledningsvis konstaterar Disciplinnämnden att varken domarteamet eller de båda delegaterna har sett varifrån knallskottet kom. Inte heller av de olika filmsekvenser, som Disciplinnämnden har haft tillgång till, framgår detta. AIK:s invändning om att knallskottet kastades in på arenan från en plats utanför dess begränsningsområde (ett staket) vinner inte stöd av utredningsmaterialet".

"Eftersom knallskottet detonerade i samband med att AIK fick en spelare utvisad, ter det sig tämligen ologiskt att Syrianska supportrar skulle ha anledning att angripa domaren. Oaktat det senare finner Disciplinnämnden sammantaget att det inte med säkerhet går att fastställa varifrån detta knallskott kastades, till följd varav ingen av klubbarna kan åläggas ansvar för denna händelse".

Det var den 25 april som matchen mellan Syrianska och AIK i Södertälje avbröts efter det att en assisterande domare skadats av ett knallskott.

Enligt Länstidningen vill även Arbetsmiljöverket utreda händelsen som en arbetsplatsolycka och har begärt in utredningarna från Svenska fotbollförbundet, Syrianska och AIK.

Utredningarna ska bland annat visa vem som har arbetsmiljöansvaret för tjänstgörande domare.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Fråga