Gamleby

Lurade 16-åring att dricka sprit

Två tjejer och en kille lurade en 16-åring att dricka stora mängder hembränd sprit. Syftet var att få offret avstängd från en skola i Gamleby.

Nu har de tre dömts för framkallande av fara för annan. Två av dem dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst, den tredje som var mest aktiv döms till skyddstillsyn och 50 dagsböter. De tre ska också betala ett skadstånd på 26 000 kronor till sitt offer.

Sent i höstas lurade de sitt offer. Med sig hade de två flaskor, en med sprit och en med vatten. Offret lurades att dricka spriten blandad med läsk, själva blandade de läsk och vatten. Till slut var offret så berusad att hon inte kunde dricka själv. Då försökte en av gärningsmännen hälla i henne spriten.

Kunde ha dött

Till slut föll offret ihop i en vattenpöl. Först då ringde en av de dömda till en i skolans personal och sa då att de hittat den fulla eleven efter att ha varit ute och letat efter henne.

När den 16-åriga flickan kom till sjukhus hade hon 2,4 promille alkohol i blodet. En så stor koncentration kan vara dödlig för en ung person. Hennes kroppstemperatur var också mycket låg, bara drygt 34 grader. Enligt tingrättens bedömning hade offret därför utsatts för så stor fara att de åtalade ska dömas för framkallande av fara för annan.