Oskarshamn

Linnéuniversitetet får hyran gratis

Linnéuniversitetet betalar ingen hyra för lokalerna i Oskarshamn. Istället får universitetet hela kostnaden subventionerad.

På Nova högskolecentrum i Oskarshamn utbildas sjuksköterskor och lärare. Linnéuniversitetets närvaro är betydelsefull för kommunen.

– Det är oerhört viktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S).

– I och med att man finns i Oskarshamn är det ett tecken på att man har ett gott samarbete med kommunen.

Skulle ha kostat hundratusentals kronor

En marknadsmässig hyra för lokalerna i centrala Oskarshamn skulle ligga på ett par hundra tusen kronor. Att Linnéuniversitetet inte behöver betala något alls kände inte Peter Wretlund till när P4 Kalmar frågade honom. Inte heller de andra universiteten som håller utbildningar i högskolecentrat behöver betala.

Vinna-vinna-situation

– Det är ju såhär att när man lägger ut program som Linnéuniversitetet gjort hit så fördelar vi ansvaret, säger Bengt Karlsson som är rektor på Nova högskolecentrum och kallar uppgörelsen för en vinna-vinna-situation.

– Linnéuniversitetet äger sina egna program och placerar grupper här. Det blir inte en strukturrationaliseringsfördel för dem att lägga ut mindre grupper men å andra sidan svarar vi för lokalkostnader och vi delar teknikkostnader.

Du har aldrig funderat på att det här är en subvention av deras hyreskostnader? De uppbär trots allt pengar för sina studenter och ska täcka lokalkostnader bland annat?

– Det är klart att de har att vinna på att vi står för de lokalkostnaderna men jag tycker att vi också har mycket att vinna på det här.