Sverige

"Saade kan bli lika stor som ABBA"

Temat för årets Eurovision Song Contest är "Feel the heart beat". När Eric Saade med låten Popular presenterades som sista låt att gå vidare till final i Eurovision Song Contest 2011 var det inte bara den svenska delegationen som satt med hjärtat i halsgropen.

En riktig rysare

Nio länder klara till final och Sverige var fortfarande inte presenterade som ett av dem.

– Man kännde verkligen hjärtat slå, men jag tror att det var meningen att de gjorde så med anledning av att Erics bidrag är så självklart säger Carolina Norén.  och får medhåll från Björn Kjellman när de summerar kvällen.

På håret att bli nästan sist ut i startfältet

Under presskonferensen som hölls vid midnatt fick Eric Saade sedan dra sitt startnummer till finalen. Det blev nummer sju. Det betyder att Saade går på scen direkt efter tvillingarna Jedward.

– Det var 50/50 procents chans men nu blir det direkt efter de irländska tvillingarn, säger Fredrik Kempe.

Kempe som skrivit Saades låt hade hellre sett att Eric fått det senare numret men är samtidgt tacksam för att det är efter tvillingarna och inte precis före.

Artisten själv däremot verkar helt oberörd över resultatet i lottningen.

– Det finns inga dåliga startnummer. Det handlar om låten inte startnumret.. Det blir bra med tvillingarna före mig. De kommer vara grymma som förband, säger Eric till Carolina Norén med glöd i blicken.

The "feeling" is back

Eric har nu all anledning att visa upp lite mer av den vinnarattityd han tycks ha saknat under den första intensiva finalveckan i Düsseldorf.  Teknikstrul, osammarbetsvilliga tyskar och ett intensivt repande har tärt på krafterna.

Populär i Australien

Strax efter midnatt under presskonferensen för den andra semifinalen översvämmades Eric av lovord. Och den här gången var det internationella media som stod för rosandet.

– Du kan bli lika stor som ABBA, ljöd en av rösterna från havet av journalister.

Det var en radioreporter från Brisbanes queerradiostation i Australien som jämförde Erics potential med de svenska världsstjärnorna.

Hurvida Eric går hem internationellt återstår att se på lördag när Europa ska kora schlagerfinalens vinnare. Men just nu ter det sig som att chanserna är goda.

På väg ut ur mediacentret springer vi på Saades manager som är till sig över hur snacket gått i den sociala medievärlden.

– Eric Saade är just nu mest omtwittrad i världen, berättar han för Sveriges Radio.

Och enligt den internationella pressen är Eric populär även i Australien.